Yağcıbedir Halısı
Balıkesir, Biga, Bigadiç, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı ilçeleri ile bu ilçelerin kasaba ve köyleri ile BERGAMA (İzmir) civarında dokunan, halılara Yağcıbedir Halıları denir. Yukarıda adı geçen il ve ilçelerin her biri bir halı dokuma merkezi olarak ün yapmıştır. Bu dokuma merkezleri içerisinde en dikkat çekici olan ve tanınanı ise Sındırgı ve Sındırgı halılarıdır. Bu halı tipi ismini yörede yaşayan ve bu halıları dokuyan Yağcı bedir Yörüklerinden almıştır. Bu Halıların dokunduğu yerlerde yaşayan Yörüklere de Yağcıbedir yörüğü adı verilir.
Yağcıbedir olarak tanınan Yörük Oymağı Balıkesir ve Bergama çevresinde 24 köyde yerleşmiştir. Bir zamanlar orduya yay imal etmelerinden dolayı yaycibedir olarak tanınan bölge zamanla değişerek yağcıbedir’e değişmiştir. Bergama’nın batısında Geyik dağının eteklerindeki Mazılı, Çağlan, Kıroba, Kocaoba Samanlık gibi köylerde; halı, kilim, heybe, torba, çuval ve çul dokunmaktadır.
Yöredeki halıcılığın kökeni ve tarihçesi hakkında yapılmış bir araştırma yoktur. Yağcıbedir halılarının yörede rastlanılan en eski örnekleri XIX. yy. sonlarından rastlanılmaktadır. Bu tarihlerden önce dokunmuş örnekleri büyük ihtimalle göçer kültür etkisi ile ele geçememiştir. 19. Yy ortalarından itaibaren Yörüklerin yerleşik hayata geçmeleri ile birlikte bu yüzyıldan sonra yapılmış örnekler elimize ulaşabilmektedir. Diğer Yörüklerde de olduğu gibi Yağcı bedir Yörükleri de halıyı daha ziyade çeyiz için ve küçük ebatlarda dokumuşlar, geniş evlerde kalmadıkları ve kullanmaları gerekirse çadır içinde kullandıkları için de küçük ebatlı dokumuşlardır. Bu bakımdan yöredeki eski tarihli halılar küçük ve hep aynı ölçülerdedir. [3]Ekstra Ekstra ince ve sık düğümlü dokunmasının bir nedeni de bu olmalıdır. Yağcı bedir halıları halıdan ziyade seccade örnekleridir.
Yıkanmış yapağılar ve yünler yıkanıp temizlenerek ve tırmık adı verilen alet ile iplik haline getirebilecek kıvama gelinceye kadar tiftiklenip inceltildikten sonra İğ veya çıkrıkta çekilerek ip haline getirilmektedir. Bu ipler yünlerin rengine göre ayrılır. Ve ipler kökboyası ile boyanır.